Σελίδες

Τρίτη, Ιουνίου 19, 2012

Μνημεία του Δήμου Ωρωπού.

Μνημείο Παλατιανών. Κατασκευάστηκε από την Κοινότητα Ν. Παλατίων το 2002 :




Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Ν. Παλατίων - Μουσείο Παλατιανών :



Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού :



Σύλλογος Ποντίων, "Ο Εύξεινος Πόντος" :




Μνημείο Ηρώων, πλατεία Χαλκουτσίου :





Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο (Παλιές Φυλακές). 
Το κτίσμα του ορφανοτροφείου κατασκευάστηκε περίπου το 1909 σε κτήμα που κληροδότησε ο Ανδρέας Συγγρός προς το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915) μετέφεραν εκεί επιζώντα Αρμενόπουλο. Συνεργάστηκε με τη φιλανθρωπική οργάνωση Near East και προβάλλονταν ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες (1925- 30) προς διασκέδαση των ορφανών.
Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο μετατρέπεται σε αγροτικές φυλακές το 1933, με το σεισμό όμως του 1938 καταστρέφεται και το 1950 ξαναχτίζεται. Με το νόμο 2058/1952 μετατρέπεται σε Ανοικτό Σωφρονιστικό Κατάστημα, έτσι οι κρατούμενοι εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές.
Στις φυλακές του Ωρωπού κρατούνται από τη Χούντα πολλοί πολιτικοί της αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το 1970 μετατρέπονται σε αναμορφωτήριο ανηλίκων για 2-3 χρόνια. Μετά εγκαταλείπονται και το 1979 στεγάζεται εκεί το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της περιοχής :



Το Αμφιάρειο. Το σπουδαιότερο στην αρχαιότητα ιερό του μυθικού ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιαράου, που τα ερείπιά του βρίσκονται ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες, σε μια μικρή κοιλάδα που τη διασχίζει ένα ξεροπόταμο (Χαράδρα λεγόταν από τους αρχαίους).
Σήμερα είναι πολύ εύκολο να πάει κανείς στο Αμφιάρειο, είτε από τον Κάλαμο, είτε από το Μαρκόπουλο Ωρωπού. Το Αμφιάρειο του Ωρωπού ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου π.Χ. αι., μετά την παρακμή και την εγκατάλειψη του γνωστού από τον Ηρόδοτο Αμφιαρείου της Θήβας και σύμφωνα με χρησμό που δόθηκε μεταφέρθηκε και ιδρύθηκε εδώ :




Προτομή υποσμηναγού Νικολάου Παρούση, Σκάλα Ωρωπού. Το πολεμικό αεροσκάφος του συνετρίβη στην περιοχή Σαραντάρι, στις 4 Νοεμβρίου 1998, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης :





Ο Φάρος. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του κόλπου του Ωρωπού, είναι λιθόκτιστος, στρογγυλός και αυτόματος. Καθοδηγεί τους νατυικούς για τη ρότα των πλοίων. Λειτούργησε αυτόματα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1914. Το 2010 ανακαινίστηκε από Γάλλους εθελοντές :  






Μνημείο Ηρώων, Νέα Παλάτια:






Δεν υπάρχουν σχόλια: